Τί προβλέπει το ν/σ για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών - Capital.gr: "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2011 - 10:10
Τί προβλέπει το ν/σ για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών
Του Παναγιώτη Στάθη
Οι χρήστες και μικρο-διακινητές ναρκωτικών εμφανίζονται ως οι μόνοι «κερδισμένοι» στη μάχη της ποινικής αντιμετώπισης νοσηρών φαινομένων της ελληνικής κοινωνίας.
Την ώρα που οι φορολογούμενοι αντιμετωπίζονται ως εγκληματικά στοιχεία και το βασικό συστατικό της αντιμετώπισης φαινομένων οικονομικής παρανομίας είναι η αυστηροποίηση των ποινών (τρανά παραδείγματα οι φορολογικοί νόμοι) οι μόνοι που μπορούν να μιλήσουν για κυβερνητική επιείκεια είναι οι παρανομούντες γύρω από τον κόσμο των ναρκωτικών.
Το υιοθετεί το υπουργείο
Πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, ελαφρύτερες (πλημμεληματικές) ποινές για τα βαποράκια, τιμωρία ανάλογη με την οικονομική αξία των ναρκωτικών (και όχι την ποσότητα), αυστηρές διατάξεις για τους μεγαλεμπόρους και ευνοϊκή μεταχείριση για όσους συμμετέχουν οικειοθελώς σε θεραπευτικά σχήματα ή προγράμματα υποκατάστασης συγκροτούν ένα «πακέτο» μέτρων για την ποινική αντιμετώπιση των χρηστών, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατάρτισε η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Τί προβλέπει
Αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Καθολική αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών. Η ρύθμιση έχει περισσότερο σημειολογικό χαρακτήρα. Σε γενικές γραμμές τα δικαστήρια αφήνουν και σήμερα ουσιαστικά ατιμώρητο όποιον συλλαμβάνεται για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Τον τιμωρούν όμως σε συνδυασμό με ενδεχόμενη διάπραξη άλλων αδικημάτων (π.χ. κατοχή ναρκωτικών). Η εξάρτηση αποτελούσε συνήθως στοιχείο απαλλαγής για την εγχώρια νομολογία. Η νέα απαλλακτική ρύθμιση περιλαμβάνει ωστόσο τώρα και τους περιστασιακούς χρήστες, οι οποίοι δεν χρειάζεται να αποδείξουν ότι έχουν εξάρτηση από συγκεκριμένη ουσία και φυσικά τη χρήση όλων των ναρκωτικών ουσιών.
- Μετατροπή της κατοχής μικροποσότητας προς ιδία χρήση καθώς και η καλλιέργεια κάνναβης από πλημμέλημα σε πταίσμα με ποινή φυλάκισης έως 3 μήνες. Με τις γενικές αλλαγές στο ποινικό δίκαιο και την αναμενόμενη κατάργηση των πταισμάτων ως ποινικών αδικημάτων, θα μείνει ουσιαστικά ατιμώρητη και η κατοχή μικρών ποσοτήτων.
- Τα «βαποράκια» δεν θα διώκονται πλέον ως διακινητές (μικροέμποροι) ναρκωτικών σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξή τους θα γίνεται σε βαθμό πλημμελήματος, ανεξαρτήτως εάν αυτά είναι ή όχι εξαρτημένα δηλαδή η ποινή θα πέφτει κάτω από πέντε χρόνια.
Για τη διακίνηση ναρκωτικών (μεγαλύτερων ποσοτήτων) η ποινή πλέον θα κυμαίνεται από 5-20 χρόνια και όχι από 10-20 χρόνια.
- Καταργείται επίσης η δυνατότητα των μεγαλοδιακινητών να επικαλούνται γνωματεύσεις τοξικοεξάρτησης, για να επιτυγχάνουν με τον τρόπο αυτό σημαντικές μειώσεις της ποινής τους. Η ποινή τους θα είναι απαρέγκλιτα ισόβια κάθειρξη.
- Αναστολή δίωξης και επέκταση των αποφυλακίσεων υπό όρους για όσους υπάγονται σε προγράμματα θεραπείας ή υποκατάστασης
Αντίλογος
Ο αντίλογος στις καταγγελίες πως ουσιαστικά πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιφέρει αντιδράσεις και δυσλειτουργίες είναι η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
΅-Αυτή τη στιγμή, περίπου ένας στους τρεις κρατουμένους των ελληνικών φυλακών είναι τοξικοεξαρτημένος και παραβάτης του νόμου περί ναρκωτικών. Πολλοί απ΄ αυτούς εκτίουν ποινές ισοβίων και πολυετών καθείρξεων, ακόμη και για διακίνηση μερικών γραμμαρίων ηρωίνης.
-Αντίθετα στη Δανία, ο μέσος όρος ποινής (άμεσης φυλάκισης) για χρήση ή προσωπική κατοχή είναι λίγο πάνω από ένας μήνας, ενώ για αδικήματα προμήθειας και διακίνησης, ο δράστης τιμωρείται κατά μέσο όρο με 20 μήνες (30 μήνες στις μεγάλες ποσότητες).
-Στη Γαλλία ο μέσος χρόνος φυλάκισης για βαποράκια (χρήστες-διακινητές) είναι 10 μήνες, ενώ για αδικήματα εισαγωγής-εξαγωγής ναρκωτικών, που είναι βαρύτερα, η μέση επιβαλλόμενη ποινή αγγίζει τους 28 μήνες.
-Στην Αγγλία η διακίνηση και εμπορία τιμωρούνται κατά μέσο όρο με 15 μήνες όταν πρόκειται για κάνναβη, με 29 μήνες για ecstasy και με 37 μήνες για υποθέσεις κοκαΐνης-ηρωίνης. Κατά μέσο όρο, οι ποινές για προσωπική χρήση και διακίνηση, είναι στην Ολλανδία 11 μήνες, στη Σουηδία 16, στην Ιρλανδία 34 και στη Βουλγαρία 43 μήνες.
Σχολιάστε το άρθρο
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
– Απεστάλη με Google Toolbar"