Ο ΚΑΙΡΟΣ

div style="PADDING-BOTTOM: 3px; PADDING-LEFT: 3px; PADDING-RIGHT: 3px; FONT: 10px Tahoma; PADDING-TOP: 3px">Weather by Freemeteo.com

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Ν.Ε. Τρικάλων «Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ελλάδα (Μέρος 2o)» - Τοπικές Ειδήσεις::Νομαρχιακά Νέα - Trikalanews.gr - Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Τρικάλων

Ν.Ε. Τρικάλων «Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ελλάδα (Μέρος 2o)» - Τοπικές Ειδήσεις::Νομαρχιακά Νέα - Trikalanews.gr - Ηλεκτρονική Εφημερίδα του Νομού Τρικάλων: πιτροπή προειδοποιεί ότι η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων θέτει σε ιδιαίτερο κίνδυνο τα παιδιά και τους νέους, και η Έκθεση εστιάζεται στην κατάχρηση οπιοειδών που πωλούνται με τις ετικέτες Oxycontin και Vicodin και έχουν προκαλέσει πολλούς θανάτους νέων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, στην Έκθεση φαίνεται επίσης ότι η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τους νέους δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2008 η μεθαδόνη θεωρήθηκε υπεύθυνη για περίπου το 30% των θανάτων που συνδέονταν με τα ναρκωτικά στον πληθυσμό ηλικίας 16-24 του Ηνωμένου Βασιλείου. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία) ποσοστό μεταξύ 10% και 18% των μαθητών κάνει χρήση κατασταλτικών και ηρεμιστικών χωρίς ιατρική συνταγή.

Στην έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΠΝ) 2010, σελ. 110-111 ως κυριότερος λόγος απομάκρυνσης χρηστών από τα προγράμματα υποκατάστατων αναφέρεται η χρήση εκτός μονάδων (58,2 το 2008 στις μονάδες μεθαδόνης και 31,4 στη Βουπρενορφίνης). Παρόλο δηλαδή που χορηγείται το ναρκωτικό υπάρχει και παράλληλη χρήση, η οποία ασφαλώς και θα μεταφερθεί και στα νοσοκομεία.

Για αυτή του τη δράση ο ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών), που ποτέ δεν έπαιξε το ρόλο του αλλά ταυτίστηκε με την υποκατάσταση, λαμβάνει ετήσια επιχορήγηση 46.934.216 ευρώ (2009), ενώ τα στεγνά προγράμματα:

ΨΝΑ (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής)(Μονάδα Απέξαρτησης18 ΑΝΩ) : 11.987.495 ευρώ

ΨΝΘ : 2.706.923 ευρώ

ΚΕΘΕΑ(Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) : 24.000.000 ευρώ

Το ΚΕΘΕΑ για το 2010 έλαβε 22.080.000 ευρώ και για το 2011 θα φτάσει στα 20.000.000 ευρώ. Ενώ έχει να κάνει προσλήψεις από το 2006, παρά τα δεκάδες αιτήματα για τη δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα.

Την πολιτική αυτή, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση και της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ, συνοδεύει με την ανάλογη νομοθεσία αγνοώντας και πάλι στοιχεία που αποκαλύπτουν:

Ευρωβαρόμετρο Ιούλιος 2011: όπου η πρόσβαση στα ναρκωτικά είναι εύκολη τα ποσοστά χρήσης είναι 5πλάσια (Δανία, Πορτογαλία, Ιταλία Ιρλανδία, Σλοβενία). Αντίθετα όπου υπάρχει δυσκολία (Ελλάδα, Κύπρος, Φινλανδία) τα ποσοστά είναι χαμηλά.

Η δικαιολογία ότι η χρήση νομιμοποιείται για να μη πηγαίνουν φυλακή οι χρήστες δεν ισχύει, διότι έτσι και αλλιώς δεν πάνε φυλακή για κατοχή και χρήση μικροποσότητας
(ΕΚΤΕΠΝ 2010, σελ. 155): " Οι ποινές που επιβλήθηκαν για χρήση ναρκωτικών ουσιών κατοχή και καλλιέργεια μικροποσότητας προς ιδίαν χρήση είχαν ανασταλτικό αποτέλεσμα και μετατρεπόμενο χαρακτήρισε ποσοστό 97,4% (στοιχεία του 2007)".

Σήμερα μετά και τη ψήφιση του νόμου του 2009 και τον καθορισμό της μικροποσότητας δεν υπάρχει ούτε ένας για χρήση μέσα στη φυλακή.

Ασφαλώς και στη φυλακή υπάρχουν χρήστες, αλλά καταδικασμένοι για άλλα αδικήματα.

� Μία από τις εξηγήσεις για την κατακόρυφη αύξηση της χρήσης τη δεκαετία του `90 που έφερε την επικράτηση της χρήσης στο 12,2%, είναι η άμβλυνση της συνείδησης σε σχέση με τη χρήση ναρκωτικών και ιδιαίτερα του χασίς που προκλήθηκε και από τις συστηματικές δηλώσεις περί αθώου χασίς από πολιτικούς και συγκεκριμένα από θεωρίες περί γλαστρών και υγιεινού χασίς.

� Σε χώρες που έχουν επικρατήσει τέτοιου είδους απόψεις έχουν 5πλάσια ποσοστά χρήσης από την Ελλάδα.

Η χρήση και η καλλιέργεια δεν είναι μόνο υπόθεση του χρήστη, οι συνέπειες αφορούν και επηρεάζουν τον περίγυρο του, την οικογένειά του το κοινωνικό σύνολο. Έχουν ολέθριες συνέπειες για τον ίδιο καθώς αποξενώνεται από την κοινωνία, παραιτείται από την ίδια τη ζωή. Δημιουργούν πρότυπα συμπεριφοράς, στάση ζωής. Η χρήση δημιουργεί συνείδηση με κύρια χαρακτηριστικά την απογοήτευση και την μοιρολατρία. Έτσι ο χρήστης σταδιακά απομακρύνεται από το κίνημα, από κάθε είδους διεκδίκηση και αγώνα.

Είναι ουτοπία να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα ότι, η απελευθέρωση θα εξαλείψει το εμπόριο ναρκωτικών, όταν υπάρχει εκτεταμένο λαθρεμπόριο σε νόμιμες ουσίες και δραστηριότητες (τσιγάρα, όπλα, πορνεία, εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, κλπ.). Και σε κάθε περίπτωση είναι ουτοπία ότι με νόμους και διατάξεις θα λυθεί ένα σοβαρό κοινωνικό πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που σχετίζεται με όλες τις πλευρές της ζωής των ανθρώπων.

Άλλωστε το 95% της ηρωίνης που περνάει στην Ευρώπη προέρχεται από το Αφγανιστάν τις φυτείες δε, τις φυλάνε οι "σύμμαχοι".

Τα ναρκωτικά είναι παράνομα γιατί είναι επικίνδυνα, δεν είναι επικίνδυνα γιατί είναι παράνομα. Όπως και οι χρήστες δεν είναι άρρωστοι, όπως τους θέλουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ και γι` αυτό παίρνουν ναρκωτικά. Αρρώστησαν ακριβώς επειδή πήραν ναρκωτικά. Τους έσπρωξε το ίδιο το σύστημα σε ένα δρόμο ολισθηρό, που αφού έχασαν τη ζωή τους την αξιοπρέπειά τους, τους συγγενείς και τους φίλους, αρρώστησαν.

Η τοξικομανία δεν είναι «Αυτοπροκαλούμενη, χρόνια υποτροπιάζουσα νόσος του εγκεφάλου» όπως την ορίζουν στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ. Ο ορισμός αυτός σηματοδοτεί ότι στο πρόβλημα της τοξικομανίας δεν χρειάζεται να "ανακατευτεί" ούτε η κοινωνία, ούτε οι γονείς ούτε κοινωνιολόγοι, ψυχίατροι, ψυχολόγοι, καθηγητές, δάσκαλοι.

Οι μόνοι που θα ανακατεύονται θα είναι οι γιατροί, ούτε καν οι ίδιοι οι χρήστες δεν μπορούν να ανακατευτούν για να αλλάξουν τη ζωή τους. Είναι τα «καημένα» τα παιδιά που περιμένουν ανήμπορα σωτηρία από γιατρούς και τα κόμματα του συστήματος αποφάσισαν να τους "σώσουν". Να τους δώσουν ότι "ζητάνε", όχι τη ζωή τους πίσω που τους την πήραν.

Να τους δώσουν άλλα ναρκωτικά με άλλες ιδιότητες όμως, "βολικά". Αλλά για ποιον; Για τους χρήστες, ή για το σύστημα;

Και βέβαια για το σύστημα. Γιατί είναι ήλιου φαεινότερο, ότι η νομιμοποίηση των ναρκωτικών ένα σκοπό έχει: Να νομιμοποιήσει τις αιτίες που γεννούν την ανάγκη για ναρκωτικά.


Η φτώχεια, η ανεργία, τα πολιτιστικά σκουπίδια είναι το υπόβαθρο για την τραγωδία των ναρκωτικών.

Αυτός όμως είναι ο καπιταλισμός και δεν γιατρεύεται με χάπια. Ανατρέπεται.

Αυτήν την αλήθεια προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν από το λαό και ιδιαίτερα από τη νεολαία.

Το ΚΚΕ δικαιώνεται καθημερινά για τη σθεναρή του στάση και τις θέσεις του στο θέμα των ναρκωτικών.

Ο ΟΗΕ, στην έκθεσή του για το 2008 αναφέρει: Η θεραπεία των εξαρτημένων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως εργαλείο εγκαθίδρυσης ή διατήρησης κοινωνικού ελέγχου.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει: ΟΧΙ σ` όλα τα ναρκωτικά. Ζωή ολόκληρη ΟΧΙ με δόσεις.

Οι νέοι, που κάνουν χρήση των ναρκωτικών ουσιών, προσπαθούν να ξεφύγουν από μια κοινωνία, που τους συνθλίβει. Το γεγονός ότι η τοξικομανία μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά μόνο από μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση και καταπίεση, δεν αναιρεί τη δυνατότητα ο εξαρτημένος να λυτρωθεί, αν το θέλει και είναι αποφασισμένος, αν υπάρχει πολιτική με κεντρικό σχεδιασμό και υποδομή κατάλληλη για την αντιμετώπιση της μάστιγας.

Η στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου δεν συμβαδίζουν με τη μαχητική λογική της νίκης σε βάρος της τοξικομανίας, προσθέτουν καθημερινά νέα εμπόδια στους νέους και τις νέες. Το χειρότερο, σήμερα, είναι η κυρίαρχη λογική της ανοχής και του συμβιβασμού με το φαινόμενο, η λογική του περιορισμού της βλάβης, η ανοχή στα "μαλακά", η ανοχή στο συμβιβασμό και τη συναίνεση και μάλιστα η ταύτιση της ανοχής με τη λεγόμενη λογική του ρεαλισμού.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο τόσο με την ισχύουσα κατασταλτική πολιτική, όσο και με τις πολιτικές της διαχείρισης του προβλήματος.

Το ΚΚΕ πιστεύει στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Σ` αυτή την κατεύθυνση, είναι αντίθετο με τις πολιτικές της νομιμοποίησης και των υποκατάστατων, στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των υπαρχουσών υπηρεσιών απεξάρτησης και πρόληψης. Στηρίζει ταυτόχρονα τη μόνη ρεαλιστική λύση, που είναι η ενίσχυση των προσπαθειών πρόληψης- θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης.

Η υποκατάσταση να αφορά ειδικές ομάδες (πχ. με χρόνια νοσήματα) και να είναι υψηλών προδιαγραφών.
(συνεχίζεται)

ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ
(Τα στοιχεία είναι από το κείμενο της Επερώτησης με θέμα: «Το πρόβλημα των ναρκωτικών στην Ελλάδα» που κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 31/08/11).


– Απεστάλη με Google Toolbar