Ο ΚΑΙΡΟΣ

div style="PADDING-BOTTOM: 3px; PADDING-LEFT: 3px; PADDING-RIGHT: 3px; FONT: 10px Tahoma; PADDING-TOP: 3px">Weather by Freemeteo.com

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Κατεβάζει τους διακόπτες η Wikipedia σε διαμαρτυρία για το νόμο SOPA

Εκτός Ίντερνετ θα μείνει για όλη την Τετάρτη η αγγλική Wikipedia με απόφαση του ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς σε διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο SOPA το οποίο έχει επισύρει την οργή χιλιάδων χρηστών του Ίντερνετ που υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά θα λογοκρίνει το Διαδίκτυο.

Όπως εξήγησε ο Γουέιλς «πρόκειται για απόφαση της κοινότητας της Wikipedia» και θα αφορά την αγγλόφωνη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας.

Πρόσθεσε σε μήνυμα στο Twitter ότι με αυτήν την ενέργεια σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες σελίδες στο Ίντερνετ «χρειάζεται να στείλουμε στην Ουάσινγκτον ένα ΜΕΓΑΛΟ μήνυμα».

Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη, προγραμματίζεται να σιγήσουν και άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Reddit που θα σιωπήσει για 12 ώρες και το Cheezburger Network όπου φιλοξενούνται αρκετές δημοφιλείς σελίδες όπως τοFailblog.

Ο νόμος SOPA (Stop Online Piracy Act – Νόμος «Σταματήστε την πειρατεία στο Ίντερνετ») πρόκειται να συζητηθεί το προσεχές διάστημα στη βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την ψήφιση του.

Ταυτόχρονα στη Γερουσία πρόκειται να συζητηθεί και ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, το PIPA (Protect Intellectual Property Act (Νόμος «Προστατεύστε την πνευματική ιδιοκτησία»).

Υπέρ των νόμων είχαν ταχτεί παραγωγοί περιεχομένου όπως μουσικά και κινηματογραφικά στούντιο λέγοντας ότι η πειρατεία των παραγωγών τους βλάπτει τα έσοδα τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έκριναν ότι διανέμεται υλικό που τους ανήκει, θα μπορούσαν ουσιαστικά να κλείσουν με δικαστική εντολή την ιστοσελίδα που το διανέμει μπλοκάροντάς την μέσω του DNS, του συστήματος ονοματοδοσίας του Ίντερνετ. Έτσι οι φυλλομετρητές δεν θα μπορούσαν να την βρουν πουθενά και θα ήταν αόρατη από όλο το Ίντερνετ.

Την Παρασκευή πάντως ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται η διάταξη για μπλοκάρισμα μέσω DNS από τον SOPA και τον PIPA, μία μικρή νίκη για τους πολέμιους του νόμου. Ο Λευκός Οίκος με δήλωσή του δεν τάχτηκε ανοιχτά υπέρ του νόμου, κίνηση που φαίνεται να έστρεψε κάπως την κατάσταση υπέρ των επικριτών του SOPA.

Έτσι την Δευτέρα υπήρχε η φήμη ότι θα αποσυρθεί ή ότι θα μπει στο συρτάρι ολόκληρος ο SOPA χωρίς να είναι σαφές ποια θα είναι η συνέχεια.http://www.tanea.gr/

TI EINAI AYTO TO PSI ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ....ΜΕ ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Οι περισσότεροι Ελληνες αναγκάσθηκαν να μάθουν τι σημαίνει spread και πολλά άλλα... κινέζικα της ορολογίας που χρησιμοποιείται στη διεθνή αγορά χρήματος, όταν τον περασμένο χρόνο άρχισαν να «βομβαρδίζονται» καθημερινά από πληροφορίες για την ελληνική κρίση χρέους. Εδώ και λίγους μήνες συνεχίζουν την... επιμόρφωσή τους, προσπαθώντας να καταλάβουν τι είναι το περιβόητο PSI, για το οποίο ακούν συχνά τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους να μιλούν, χωρίς να καταλαβαίνουν τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα τρία λατινικά γράμματα και πώς μπορεί να επηρεάσουν τη ζωή όλων μας.

Μόλις χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνέδεσε τον χρόνο ολοκλήρωσης του PSI με τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών. Πριν από αυτό ακούγαμε για τις ιστορικές αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, που με το PSI θα «βάλουν πάτο» στο... βαρέλι του χρέους. Σε άλλες περιπτώσεις ακούσαμε να συνδέεται το PSI με τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών.

Τι είναι, τέλος πάντων, αναρωτιούνται οι περισσότεροι, αυτό το PSI, που .....
τόσο συχνά αναφέρεται και έχει τόσο μεγάλη σημασία, ώστε από αυτό να εξαρτάται πότε θα γίνουν οι εκλογές ή αν θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά το τραπεζικό σύστημα;

Το... μυστηριώδες ακρωνύμιο PSI προκύπτει από τα αρχικά τριών αγγλικών λέξεων: Private Sector Involvement. Κατά κυριολεξία, λοιπόν, μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «Εμπλοκή του Ιδιωτικού Τομέα».

Για ποιον ιδιωτικό τομέα μιλάμε, όμως, και σε τι ακριβώς εμπλέκεται; Το PSI αναφέρεται στους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα, που έχουν δανείσει την Ελλάδα, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα. Δηλαδή σε τράπεζες, ασφαλιστικές και επενδυτικές εταιρείες, ασφαλιστικά ταμεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα, τα οποία αντιστοιχούν σε χρέος του Δημοσίου άνω των 200 δισ. ευρώ. Μιλάμε, λοιπόν, για όλους τους επενδυτές-δανειστές της Ελλάδας, πλην του λεγόμενου επίσημου τομέα, δηλαδή των κρατών της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, που έχουν επίσης δανείσει την Ελλάδα.
Σε τι εμπλέκονται όλοι αυτοί; Σε ένα πρόγραμμα ρύθμισης και χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια. Ο επίσημος τομέας (κυβερνήσεις της ευρωζώνης και ΔΝΤ) θα δανείσουν συνολικά την Ελλάδα, σύμφωνα με το σχέδιο που οριστικοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, 240 δισ. ευρώ (110 δισ. από το πρόγραμμα του πρώτου μνημονίου και άλλα 130 δισ. ευρώ με τη νέα συμφωνία). Από την πλευρά τους οι ιδιώτες πιστωτές δέχθηκαν να υποστούν μια ζημιά: να ανταλλάξουν τα ομόλογα που σήμερα κατέχουν με νέα, μειωμένης ονομαστικής αξίας κατά 50% (αυτό είναι το γνωστό «κούρεμα»).

Ετσι, το ελληνικό χρέος προς τους ιδιώτες θα μειωθεί περίπου κατά 100 δισ. ευρώ, αν όλοι οι ιδιώτες μετάσχουν σε αυτή την ανταλλαγή, που θα γίνει εθελοντικά και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέσα στον Φεβρουάριο. Επίσης, οι ιδιώτες πιστωτές δέχθηκαν τα νέα ομόλογα που θα πάρουν να έχουν μεγάλη διάρκεια, ίσως και 30 χρόνων, ενώ σε αντάλλαγμα για τις... θυσίες τους ζητούν να έχουν τα νέα ομόλογα αρκετά υψηλό επιτόκιο, ίσως και πάνω από το 8% (όλα αυτά αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση).

Αυτή η σύνθετη διαδικασία ρύθμι σης ενός μέρους του ελληνικού χρέους «βαφτίστηκε» από τους Ευρωπαίους PSI, επειδή για πρώτη φορά στη χρηματοδότηση της Ελλάδας εμπλέκονται εκτός από κράτη και διακρατικούς οργανισμούς και οι ιδιώτες πιστωτές. Θα μπορούσε να ονομασθεί και «αναδιάρθρωση χρέους», αλλά αυτή έχει αρνητική φόρτιση, γι' αυτό και προτιμήθηκε το... μυστηριώδες PSIhttp://aganaktismenospolitis.blogspot.com/