Ο ΚΑΙΡΟΣ

div style="PADDING-BOTTOM: 3px; PADDING-LEFT: 3px; PADDING-RIGHT: 3px; FONT: 10px Tahoma; PADDING-TOP: 3px">Weather by Freemeteo.com

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Κατεβάζει τους διακόπτες η Wikipedia σε διαμαρτυρία για το νόμο SOPA

Εκτός Ίντερνετ θα μείνει για όλη την Τετάρτη η αγγλική Wikipedia με απόφαση του ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς σε διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο SOPA το οποίο έχει επισύρει την οργή χιλιάδων χρηστών του Ίντερνετ που υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά θα λογοκρίνει το Διαδίκτυο.

Όπως εξήγησε ο Γουέιλς «πρόκειται για απόφαση της κοινότητας της Wikipedia» και θα αφορά την αγγλόφωνη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας.

Πρόσθεσε σε μήνυμα στο Twitter ότι με αυτήν την ενέργεια σε μία από τις πλέον πολυσύχναστες σελίδες στο Ίντερνετ «χρειάζεται να στείλουμε στην Ουάσινγκτον ένα ΜΕΓΑΛΟ μήνυμα».

Την ίδια ημέρα, δηλαδή την Τετάρτη, προγραμματίζεται να σιγήσουν και άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το Reddit που θα σιωπήσει για 12 ώρες και το Cheezburger Network όπου φιλοξενούνται αρκετές δημοφιλείς σελίδες όπως τοFailblog.

Ο νόμος SOPA (Stop Online Piracy Act – Νόμος «Σταματήστε την πειρατεία στο Ίντερνετ») πρόκειται να συζητηθεί το προσεχές διάστημα στη βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την ψήφιση του.

Ταυτόχρονα στη Γερουσία πρόκειται να συζητηθεί και ένα παρόμοιο νομοσχέδιο, το PIPA (Protect Intellectual Property Act (Νόμος «Προστατεύστε την πνευματική ιδιοκτησία»).

Υπέρ των νόμων είχαν ταχτεί παραγωγοί περιεχομένου όπως μουσικά και κινηματογραφικά στούντιο λέγοντας ότι η πειρατεία των παραγωγών τους βλάπτει τα έσοδα τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έκριναν ότι διανέμεται υλικό που τους ανήκει, θα μπορούσαν ουσιαστικά να κλείσουν με δικαστική εντολή την ιστοσελίδα που το διανέμει μπλοκάροντάς την μέσω του DNS, του συστήματος ονοματοδοσίας του Ίντερνετ. Έτσι οι φυλλομετρητές δεν θα μπορούσαν να την βρουν πουθενά και θα ήταν αόρατη από όλο το Ίντερνετ.

Την Παρασκευή πάντως ανακοινώθηκε ότι αποσύρεται η διάταξη για μπλοκάρισμα μέσω DNS από τον SOPA και τον PIPA, μία μικρή νίκη για τους πολέμιους του νόμου. Ο Λευκός Οίκος με δήλωσή του δεν τάχτηκε ανοιχτά υπέρ του νόμου, κίνηση που φαίνεται να έστρεψε κάπως την κατάσταση υπέρ των επικριτών του SOPA.

Έτσι την Δευτέρα υπήρχε η φήμη ότι θα αποσυρθεί ή ότι θα μπει στο συρτάρι ολόκληρος ο SOPA χωρίς να είναι σαφές ποια θα είναι η συνέχεια.http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: