Ο ΚΑΙΡΟΣ

div style="PADDING-BOTTOM: 3px; PADDING-LEFT: 3px; PADDING-RIGHT: 3px; FONT: 10px Tahoma; PADDING-TOP: 3px">Weather by Freemeteo.com

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Λ. Παπαδήμος: Δεν αποτελεί επιλογή η έξοδος από το ευρώ

Η έξοδος από την ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στο CNBC.
Δήλωσε, παράλληλα, αισιόδοξος ότι η χώρα θα αποφύγει τη χρεοκοπία το Μάρτιο. «Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις δύο διαδικασίες και επίσης να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε στο παρελθόν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το καταφέρουμε αυτό», είπε.
Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές για την ανταλλαγή του ελληνικού χρέους (PSI), οι οποίες διεκόπησαν την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε ότι «είναι απαραίτητη περισσότερη σκέψη για το πώς θα συγκεραστούν όλα τα στοιχεία».
«Είμαι όμως αισιόδοξος ότι θα συνεχιστούν (οι συζητήσεις) και ότι θα καταλήξουμε έγκαιρα σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όσον αφορά στους δύο βασικούς στόχους της Ελλάδας, δηλαδή το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, είπε ότι οι δύο αυτές διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες.
«Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδήμος, προσθέτοντας ότι η χώρα έχει θέσει πολύ φιλόδοξους στόχους τόσο όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος όσο και στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της. «Θεωρώ όμως ότι έχει γίνει πρόοδος και είμαστε αισιόδοξοι ότι η πρόοδος αυτή θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς», τόνισε.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις σχετικά με το PSI, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ σχολίασε: «Η όλη διαδικασία του PSI θα μπορούσε να τεθεί σε άλλη βάση. Από τη στιγμή, όμως, που ξεκίνησε, πρέπει να είμαστε φειδωλοί στις τοποθετήσεις μας, για ευνόητους λόγους».Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Επιστροφή στη δραχμή σε 10 εβδομάδες ;;

Στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας στις επόμενες δέκα εβδομάδες, λόγω της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το κούρεμα του χρέους αλλά και της αδυναμίας πληρωμής των ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαρτίου αναφέρεται η εφημερίδα Sunday Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί να πτωχεύσει μέσα στις επόμενες 10 εβδομάδες και να βάλει βόμβα στο ευρώ. Η αφορμή σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα θα είναι η αδυναμία αποπληρωμής των ομολόγων που λήγουν στις 20 Μαρτίου, αλλά η πραγματική αιτία θα είναι ηκατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες πιστωτές μας για το PSI. Λόγω της πτώχευσης, γράφει ο αρθρογράφος, η Ελλάδα μπορεί να προτιμήσει την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή.
Το άρθρο υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν να θέλουν να επιτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά αυτό δεν παύει να αποτελεί ένα ενδεχόμενο, ειδικά μετά την μαζική υποβάθμιση των ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλία, Αυστρία, κλπ) την Παρασκευή που μπορεί να έχει ως συνέπεια την υπονόμευση του ταμείου διάσωσης που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου…
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr