Ο ΚΑΙΡΟΣ

div style="PADDING-BOTTOM: 3px; PADDING-LEFT: 3px; PADDING-RIGHT: 3px; FONT: 10px Tahoma; PADDING-TOP: 3px">Weather by Freemeteo.com

Κυριακή, 29 Μαΐου 2011

Σκέψεις για το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών | pressinaction.gr | Ιστοσελίδα με άποψη

Σκέψεις για το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών | pressinaction.gr | Ιστοσελίδα με άποψη: "Είναι τώρα ο καιρός να μας απασχολούν νόμοι περί ναρκωτικών όταν στενάζουμε υπό την πίεση του ΔΝΤ, των μέτρων, της μείωσης του εισοδήματος, της ανεργίας, της αβεβαιότητας για το αύριο; Αν υπάρχει ανάγκη επαναπροσδιορισμού της πορείας μας ως κοινωνία, ίσως είναι ο καλύτερος καιρός, η καλύτερη συγκυρία.
Διότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι αξιακή, κοινωνική, περιβαλλοντική. Και ο αντι-ναρκωτικός πόλεμος, που ξεκίνησαν και παγκοσμιοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και έναν αιώνα, μόνο βλάβη έχει φέρει όλα αυτά τα χρόνια στις κοινωνίες. Αρρώστια, πόλεμος, καταστροφή του περιβάλλοντος και αμύθητα κέρδη σε ελάχιστα διεθνή καρτέλ.
Το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών που επεξεργάζεται η νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή Νίκου Παρασκευόπουλου και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2010 για να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, φαίνεται να αλλάζει κάπως το τοπίο προς τη θετική κατεύθυνση. Ιδιαίτερα όσον αφορά την αποποινικοποίηση της χρήσης.
Δεν είναι δυνατό στην εποχή μας:

Η πλειοψηφία των κρατουμένων να βρίσκονται στις φυλακές για υποθέσεις ναρκωτικών με το ανάλογο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.
Να καταδικάζονται εξαρτημένα άτομα σε ισόβια κάθειρξη για κατοχή 12 γραμμαρίων ηρωίνης.
Να μειωθεί η ζήτηση μέσω του σωφρονιστικού συστήματος. Αυτά λένε οι έρευνες και τα στοιχεία των τόσο δαπανηρών ερευνητικών και θεραπευτικών προγραμμάτων που επίσης βρίσκονται στο στόχαστρο με άλλοθι την οικονομική κρίση
Δεν είναι επίσης δυνατό, σε μένα –άλλωστε κανείς δεν μου το ζήτησε– να αναλύσω εφ’ όλης της ύλης, κάθε παράγραφο του νομοσχεδίου.

Ήθελα μόνο να σταθώ σε μερικές σκέψεις-επισημάνσεις:
Φαίνεται το νέο νομοσχέδιο να δίνει βαρύτητα στη μείωση των κρατουμένων, αυξάνοντας το όριο κατοχής ουσιών προκειμένου να κριθεί αν πρόκειται για προσωπική χρήση ή για εμπορία. Καλό ακούγεται! Εγκυμονεί όμως τον κίνδυνο διευκόλυνσης της εμπορίας και αυτό χρειάζεται επανεξέταση.
Αν η κυβέρνηση, και οι ειδικοί τους οποίους εμπιστεύτηκε, θέλουν να κάνουν μια πραγματική τομή, οφείλουν:

Να προβλέψουν τη διασφάλιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτό σημαίνει αποποινικοποίηση της χρήσης όλων των ουσιών εφόσον δεν υπάρχει βλάβη τρίτου. Όπως δεν διώκεται, για παράδειγμα, ο διαβητικός που τρώει γλυκά.
Να εναρμονιστούν με την επιστημονική γνώση και τη διεθνή εμπειρία, διευρύνοντας τις δυνατότητες πρόσβασης στη θεραπεία, πέρα από τα υπάρχοντα στεγνά προγράμματα και προγράμματα υποκατάστατων.
Να θυμηθούν την ευαισθησία και πρόταση του πρωθυπουργού, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, επιτρέποντας την αυτοκαλλιέργεια της κάνναβης ώστε να πάψει επιτέλους μια μη ναρκωτική, μη εξαρτησιογόνος ουσία, να διακινείται από ναρκοεμπόρους.

Ο κατάλογος των βημάτων που έχουν γίνει σε αυτή την κατεύθυνση διεθνώς είναι γνωστός. Τον γνωρίζουν οι ειδικοί. Περιγράφεται στην επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό την περασμένη Άνοιξη.
Το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Καλιφόρνια δείχνει από μια άλλη οπτική, πού βαδίζει ο κόσμος, τι λύσεις υπάρχουν στην οικονομική κρίση και πόσο πίσω έχει μείνει η υποκριτική χώρα μας. Αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.
Στην Ελλάδα, «λεφτά υπάρχουν» και τα δαπανούμε για να την εκτροπή του Αχελώου, για να παράγει η Θεσσαλία άχρηστο βαμβάκι. Όταν η κλωστική κάνναβη, το αρχαιότερο και οικολογικότερο φυτό του πλανήτη τελεί ακόμα υπό διωγμόν. Αλλά… και αυτή είναι μια άλλη συζήτηση…

*Ο Θεόδωρος Ρεβενάκης είναι Ψυχολόγος, πρώην Επιστημονικός Υπεύθυνος
Θεραπευτικής Κοινότητας Καρτερών

– Απεστάλη με Google Toolbar"

Δεν υπάρχουν σχόλια: