Ο ΚΑΙΡΟΣ

div style="PADDING-BOTTOM: 3px; PADDING-LEFT: 3px; PADDING-RIGHT: 3px; FONT: 10px Tahoma; PADDING-TOP: 3px">Weather by Freemeteo.com

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Ψηφίστηκε ο "Κώδικας Ναρκωτικών" - Όχι είπαν ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ


thumb
Ενέκρινε επί της αρχής το σχετικό σχέδιο νόμου για τα ναρκωτικά η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με της θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές που ανήκουν στην ΔΗΜ.ΑΡ. Κατά του νομοσχδίου για τον «Κώδικα Ναρκωτικών» τάχθηκαν η ΝΔ, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ.
Από τη μεριά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο «εξορθολογίζονται οι ποινές, ώστε να συνδέονται με την πραγματικότητα» και πως «δίνεται βάρος ισορροπιστικά τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «αποδοκιμάζεται η χρήση όταν είναι δημόσια, γίνεται διαχωρισμός της χρήσης από τη διακίνηση και τιμωρείται όποιος συμμετέχει στο να έχει κάποιος ναρκωτικά». «Θέλουμε στη φυλακή τον διακινητή, δεν θέλουμε στη φυλακή τον αποκλειστικά χρήστη, γιατί η φυλακή δεν βοηθά», σημείωσε ο Μ. Παπαϊωάννου.
Παράλληλα, επισήμανε πως και με τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις που έγιναν η Ελλάδα «εξακολουθεί να έχει το πιο αυστηρό νομικό οπλοστάσιο για τα ναρκωτικά, χωρίς ωστόσο να απολαμβάνει και τα ανάλογα αποτελέσματα», ενώ διάβασε και τον κατάλογο των χωρών στις οποίες η χρήση των ναρκωτικών θεωρείται αδίκημα και τις ποινές που ισχύουν σε αυτές για να εμπεδώσει το Σώμα ότι η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες με αυτή τη νομοθεσία. Τέλος, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές που διαφωνούσαν τόνισε: «αν διαπιστώσετε ότι οι χώρες που θεωρούν τη χρήση αδίκημα είναι περισσότερες, εγώ θα αποσύρω το νομοθέτημα».
Όχι από ΝΔ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ
Εκ μέρους της ΝΔ, τοποθετήθηκε ο Κ. Τζαβάρας, ο οποίος ξεκαθάρισε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο: «Ένα νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά θα πρέπει να σηματοδοτήσει και να δώσει ένα μήνυμα ότι η χρήση των ναρκωτικών δεν είναι μια συμπεριφορά η οποία, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την καταστήσουν απολύτως αποδεκτή».
Από το ΚΚΕ μίλησε ο Γιάννης Γκιόκας, που επικεντρώθηκε στο άρθρο 29 λέγοντας πως «απενοχοποιούνται η χρήση, η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών και γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των νέων». «Γίνεται προσπάθεια να καμφθούν τα αντανακλαστικά σε σχέση με αυτό το ζήτημα, που υπήρχαν στη χώρα μας», τόνισε.
Ο Αθ. Πλεύρης από το ΛΑΟΣ υπογράμμισε την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ενώ υποστήριξε πως «έχει δύο βασικές κατευθύνσεις: την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και την ελάφρυνση στους εμπόρους ναρκωτικών».
Υπέρ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ
«Θετική» χαρακτήρισε την κατεύθυνση του νομοσχεδίου ο Β. Μουλόπουλος που τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως στην Πορτογαλία, η αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών - όχι της εμπορίας - έδειξε «τάση σημαντικής μείωσης και μάλιστα σημαντικής μείωσης των σκληρών ναρκωτικών».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γρ. Ψαριανός από την Δημοκρατική Αριστεραhttp://www.staparaskinia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: