Ο ΚΑΙΡΟΣ

div style="PADDING-BOTTOM: 3px; PADDING-LEFT: 3px; PADDING-RIGHT: 3px; FONT: 10px Tahoma; PADDING-TOP: 3px">Weather by Freemeteo.com

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Ηλιακή καταιγίδα σήμερα στη γη - 8/3/2012 10:59:00 πμ

Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει σήμερα τη γη, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι ενδέχεται να προκληθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, τα συστήματα GPS, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους αγωγούς πετρελαίου και τις αερομεταφορές.
Η γεωμαγνητική καταιγίδα αναμενόταν να απελευθερώσει κύμα φορτισμένων σωματιδίων μεταξύ 06:00 GMT και 10:00 GMT, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.
Όπως επισημαίνει ο Τζόζεφ Κούντσες από τη Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανού και Ατμόσφαιρας (NOAA) πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα εδώ και έξι χρόνια, πιθανώς ακόμα πιο ισχυρή από παρόμοια τον περασμένο Ιανουάριο.
Η ηλιακή καταιγίδα είναι αποτέλεσμα δύο ηλιακών εκλάμψεων που συνέβησαν την Τρίτη και οι οποίες προκάλεσαν μαζική εκτίναξη φορτισμένων σωματιδίων στο Διάστημα. Στη Γη, τα φορτισμένα σωματίδια υπολογίζεται ότι κινούνται με ταχύτητα 6,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.
Η καταιγίδα, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το πρωί της Παρασκευής, θα πλήξει κυρίως πολικές περιοχές και τα αεροπλάνα μπορεί να αναγκαστούν να αλλάξουν πορεία για να τις αποφύγουν. Παράλληλα, ενδέχεται να καταστήσει ορατό το βόρειο σέλας σε νοτιότερες περιοχές, ακόμα και στη Νέα Υόρκη, το Ιλινόι και την Αϊόβα.
Ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα το 1972 προκάλεσε τη διακοπή των υπεραστικών τηλεπικοινωνιών στο Ιλινόι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: